Uanset hvilket kamera man anvender… fra mobil til spejlrefleks… er det ofte sådan at mange fejlbilleder kan undgås, hvis man selv kender sit kamera lidt bedre.

Eksempelvis ses der mange uskarpe nærbilleder, fordi det er nemt at tro at hvis man flytter kameraet tættere på motivet, så bliver det selvfølgelig skarpt. Ja.. og så nej. Alle kameraer har en minimumsafstand til hvad man nu vil fotografere. Den varierer fra kamera til kamera, så her er det en god ide at prøve sig frem. Men det vil altså sige, at hvis minimumsafstanden f.ex. er 20cm, og man tager et billede hvor afstand fra kamera til motiv er mindre… så bliver motivet uskarpt og istedet for man noget baggrund der står knivskarpt. Lige her er det bare ikke videre praktisk, da mange nærbilleder hos marsvin ofte drejer sig om kønsbestemmelse – og så fungerer det ikke så godt at marsvinets køn er uskarpt, men at man til gengæld kan se at baggrunden er fin og tydelig.

Det samme gør sig gældende for de f.ex. lyskilder. Her har mange kameraer forskellige indstillinger til om det er dagslys, overskyet, neonrør og hvad ved jeg. Test dem af i de forskellige lys og se hvad der sker.

Har man de noget større kameraer, så er der også mulighed for at lege med blænde- og lukketid, men det er en noget længere historie.

Luk menu