Lyset er oftest det som driller på billeder. De fleste kameraer er udstyret med diverse filtre til forskellige lysformer, udover auto-indstillingen.. det er bare ikke altid at de sådan fungerer lige pragtfuldt når man ser resultatet. Derfor kan det være en fordel at prøve at få lyset til at være bedst muligt inden man begynder. Jeg synes at det allerbedste lys til billeder af mine marsvin, er skarpt formiddagslys, helst fra en skyfri himmel, men ikke med direkte sol på mit motiv. Nu bor vi bare i Danmark, og det er ikke altid realistisk at satse på den slags lys pga. vejret – det kommer vi tilbage til.
Nu står vi med det her fine lys, og så gælder det om at udnytte det bedst muligt. Fidusen er at lyset helst skal ramme vinkelret på motivet, eller ihvertfald ikke afvige for meget fra det – eller med andre ord, du skal have lyskilden i ryggen når du står med kameraet mod marsvinet. Du kan med fordel sætte dit ‘scenarie’ op foran et vindue, sådan at du står lige imellem vindue og marsvin. Du kan teste vinklen af lyset, ved at stille et eller andet på grisens plads (f.eks. en dåse, en appelsin, whatever) og se hvordan skyggen falder – tag evt. et testbillede. Den skal helst falde bagved, sådan at du slet ikke ser den, men skråt bagud, så du måske kun lige aner skyggen, det kan ogs? godt blive fint. Hvis du ser for meget skygge, så skal din opstilling vendes indtil skyggen bliver passende.
Men som sagt er det jo Danmark, og vi har lange tidsrum med mørkt vejr, som er crap at tage billeder i – er gode dyr så rådne?

Nej, ikke helt.. det kræver bare lige nogen forbehold. Man må prøve at udnytte lyset når det en enkelt gang er bedre, eller man må se om man kan benytte sig af andre lyskilder. Det er så heller ikke altid den store succes, idet dagslys er hvidt lys, og stort set alle andre lyskilder ikke er hvide – det ender tit i at billederne får nogen mystiske nuancer… bliver gule eller blå, og så står man der. Man skal så huske ikke at stå sådan at man selv skygger for motivet – her kan det være en fordel at træde ud til siden, sådan at man står imellem marsvin og kamera, men ude til siden så man ikke skygger.

Her ses den opstilling jeg selv har, når jeg tager mine billeder foran et vindue.Luk menu